Etkili ders çalışma yöntemleri
Her ebeveyn çocuklarının iyi bir eğitim almasını ister. Öğrencilerin iyi bir eğitim alabilmesi için kendilerine en uygun bir çalışma metodu çıkarması veya oluşturması gereklidir. Her öğrencinin farklı bir algılama ve kavrama özelliği olduğu için standart bir çalışma metodu yerine bireye özgü çalışma metodu denenmelidir. Burada önemli olan öğrencilerin kendilerini ve kapasitelerini çok iyi bilmeleri gereklidir. Öğrenciler kendilerini kavrama ve anlama konusunda tecrübesiz ve yetersiz oldukları için bu tür çıkarım yapmaları çok zordur. Öğrencilerin kendilerini yönlendirecek bir rehber sayesinde kendi kapasitelerinin daha iyi farkına varacaklardır. İnsanlar her hayatlarının her döneminde mutlaka yönlendirmeye ihtiyaç duyarlar. En fazla yönlendirme ihtiyacı eğitimde ve iş hayatında olacaktır. İyi bir rehberin çocuklarınıza katacağı çok şeyler olacaktır. Bu rehber ister öğretmeni isterse de velisi olsun fark etmez, yeter ki rehberlik edecek kişilerin bilgi birikimi yüksek olsun.
Etkili çalışma yapabilmek için gerekli olan faktörler:
*** Amacınızı belirleyin. Amacı olmayan hiç bir iş için çaba sarf etmeyiz. Her işin yapılışında bir gaye vardır. O işin sonunda o amaca (gayeye) ulaşırız. Amacımız olmazsa son baharda dökülen yapraklar gibi savruluruz.
** Hedef koyun. Hedef koymakta amaca benzer. Fakat hedeflerimizi sürekli yenileriz. Her hedefe ulaştığımızda yeni hedefimiz başlar. Hedef belirlerken de makul olmakta fayda var. Sonra hayal kırıklığına uğrarsınız.
*** Kendinizi en iyi yine siz tanıyorsunuz. Kendinize karşı dürüst olun.
* Ertelemeyin. İnsanlar olarak en rahat yaptığımız ama sonunda her zaman olduğumuz karardır, ertelemek. Ama her ertelediğimiz işler her zaman zihnimizde gereksiz yere yer kaplayacaklar. Bu sebepten rahat edemeyeceğiz. Onun için erteleme huyunuzdan vazgeçiniz.
* * Program hazırlayın. Programlı çalışmak her zorluğu aşmanıza yardımcı olacağı gibi aynı zamanda düzenli yol almanıza yardımcı olur.
* Kararlı olun. Ders çalışırken zihninizi dağıtacak unsurları ortadan kaldırın. Zihni dolu olan kişilerin verimli çalışması çok zordur. Çalışmaya başlamadan önce muhakkak zihninizi boşaltın.
* Gürültülü ortamlarda ya da müzik dinleyerek ders çalışmayın. Gerçek sınavda size müzik dinletilmeyeceği gerçeğini unutmayın.
Tam konsantrasyonla çalışmalara odaklanın. Çalışma anında başka şeyleri düşünmeden yalnızca derse konsantre olarak çalışmak son derece önemlidir.
Soruları hızlı bir şekilde çözün, yavaş yavaş kontrol edin. Böylece hem hızlı soru çözüm tekniğine adaptasyon sağlamış olursunuz, hem de zihninizin farklı mecralara uçmasına fırsat vermemiş olursunuz. Yavaş yavaş yapacağınız kontrollerle zaten hata riskini minimize edeceksiniz.
Çalışmak için en verimli olduğunuz saatleri belirleyin. Yemeklerden hemen sonra bir uyku hali olabileceği için şayet böyle bir durumla karşı karşıya olan kişilerdenseniz yemekten hemen sonra çalışmayınız. Bir süre dinlenip daha sonra çalışmaya başlayınız.
* Motivasyonunuzu sürekli canlı tutabilecek bir hedef belirleyin. Ben neden çalışmalıyım sorusunun cevabını kendinize sürekli verebilecek formda olun.
* Kendinizi sosyal hayattan soyutlamak yerine her şeyi kararınca yapacak bir program çıkartın.
* Belirgin bir şekilde görebileceğiniz bir yere ''benim çalışma günüm bugün ve şu anda başlamalıyım'' yazın.
* Sizi rencide etmeden hatalarınızı size söyleyen arkadaş, bir büyük yada bir tanıdık desteği alın. Hedefinizden kopma olduğunda fark ederse sizi uyarmasını isteyin.
* Kendi isteğinizle gelen uyarılar sizi rencide etmez aksine motive eder.
* Yapmaktan hoşlandığınız aktiviteleri yapmaya devam edin. Fakat limit koyun. Artık benim bir hedefim var bu hedefe ulaşmak için ders çalışmalıyım diye kendinize telkinde bulunun.
* Ailenizde anneniz, babanız ya da farklı bir kişinin size neden ders çalışmıyorsun demesine müsaade etmeyin. Onlar demeden siz zaten sorumluluk sahibi birey olduğunuzu gösterin.
* Sıkılıyorum diye bırakmayın. Sadece siz değil yeni bir bilgi öğrenen herkes ilk başta sıkılır. Fakat sıkılmasına rağmen çalışma dirayetini gösterenler hedefe emin adımlarla ilerleye bilmektedir.
* Zeka sıkıntınız olduğunu düşünmeyin. Her birey doğru öğretim tekniği uygulandığında başarılı olmaktadır.
* Ne olmak istiyorsunuz sorusunun cevabını verin. Bu hedefe ulaşmak için pes etmeden çalışın. Aklınıza gelen bütün başarılı bilim adamları, iş adamları ya da devlet büyükleri başarılarının sırrını çok çalışmaya borçludur.
Hedefiniz küçük bile olsa çalışmadan o hedefe varmak imkansızdır.
*** Şans faktörüne güvenmeyin. Aksi takdirde şans oyunu oynayanlardan bir farkınız kalmaz. İnsanlar kendi şanslarını kendi yaratır.
Örnek teşkil edecek birey olmayı amaçlayın. Her ne işi yaparsanız yapın her zaman işinizde en iyisini olun ve insanlar sizi örnek göstersin. Ama yapacağınız işlerde el alem ne der gibi düşüncelere kapılmadan doğru bildiğiniz yolda ilerleyin.
İşin özüne bakıldığında hedef belirledikten sonra kendinizi tanıyarak hedef koyuyorsunuz. Sonrasında ise hep daha fazla çalışın. Elinizdeki tüm imkanları kullanın. Okul öğrenme yeridir. Hak verilmez, hak alınır! Siz de elinizin altındaki tüm imkanları değerlendirin. İnterneti ders çalışma notlarını incelemek, ders konu anlatımlı videoları izlemek amacıyla kullanınız. Okuldaki öğretmenlerinizi teneffüs aralarında, öğle molalarında soru yağmuruna tutun. Ders çalışma anı şu andır diyerek sıfırdan çalışmaya başlamaktan çekinmeyiniz. Siz çalışmaya başladığınızda geliştiğinizi fark etmeye başlayacak, hatta etrafınızda size destek olmaya hazır onlarca insan olduğunu fark edeceksiniz. Tüm öğrencilere başarılar diliyoruz...