Google Webmaster ile sitenizdeki kırık linkleri bulup temizleme
Web siteleriniz de bir çok nedenden dolayı kırık link oluşabilir. Bu yazımızda kırık linkler neden oluştuğundan ziyade kırık linklerden nasıl kurtulacağınızı anlatacağız.
Öncelikle Google Webmaster hesabınız yoksa gmail hesabınız ile webmaster accountu oluşturun. Web master işini yapacağınız web sitesinin mülk park etme işlemini yapmanız gerekli. Bütün işlemleri yaptıktan sonra anlatacağım işlemleri yapabilirsiniz. Bir çok kırık link tespiti yapan siteler var. Farklı sitelerin farklı kırık link tespit etmesi bizim için hiç önemli değil. Bizim için önemli olan Google amcanın web sitemizde kırık link tespit etmesi. Kırık linklerden kurtulmanın en sağlıklı yöntemi Google amcanın sunmuş olduğu toolları kullanarak kırık linklerden kurtulmak.
! - Önce yapmamız gereken Google Webmaster'da kayıtlı olan kırık linklere ulaşmak. Google amca zaten bize hazır olarak veriyor. Search Console' un ana sayfasında yönettiğiniz web sitelerinin listesi var. Oradan hangi sitenin kırık linklerine erişmek istiyorsanız sitenin isminin üzerine tıklayın. Aşağıdaki resimden de bakabilirsiniz.
2- Artık Searh Console'un kontrol paneline geldiniz. Burada seçtiğiniz site ile ilgili bütün özelliklerine ulaşabilirsiniz. Bizim için önemli olan Sol Menü (Kontrol Panel) > Tarama > Tarama Hatalarına Tıklıyoruz. Burada seçili site ile ilgili hem "SUNUCU HATASI" hem de "BULUNAMADI" adında iki tane tab sekmesi var. İşte bizim için kırık linkleri gösterecek bölümler burada.
SUNUCU HATASI: Kullanıcı siteye girerken oluşan hata. Bu genel de site yazılımını güncellerken veya da sunucuda o anlık sıkınıt oluştuğu zaman kullanıcı sitenizi açmaya çalışıyorsa o zaman oluşan hatadır. Google amca sunucuları bile takip ediyor.
BULUNAMADI: Bu hata genelde linki değişmiş veya silinen içeriklerin Google tarafından bulunamadığını gösteriyor. Buradaki sıkıntı Google amca bu linkleri "İndexlemiş" onun için Google için önemli. Ya bu sayfayı yeniden oluştur, ya da talep gönder ben kaldırayım diyor. Kısacası silinen veya linki değişen içerik ile ilgili aramalarda bazen çıkıyor ve kullanıcı bu siteye gitmeye çalışıyor. Ama karşısına "404 not found" hatası çıkıyor. Çoğumuzun başına böyle bir durum gelmiştir. Ne kadar çok kırık link veya diğer adıyla "404 not found" hatası olursa siteniz sahte veya spam site etiketi yiyebilir. Bizim amacımız bu sayfaların artık olmadığını veya silindiğini Google amcaya anlatmak. Silinen sayfayı aynı url ile oluşturmak çok zor olduğu için en iyisi o sayfaları Google İndeksinden çıkarmak.
3- SUNUCU HATASI seçili iken aşağıda kırık link var mı onu kontrol edelim. Eğer link varsa linke tıklayıp açılan popup tan kontrol edelim. Genelde sunucu hatalarında sayfada sıkıntı olmuyor adından da anlaşıldığı gibi sadece sunucu kaynaklı hata olabiliyor. Eğer gerçekten sıkıntı varsa sorunlu linkleri kopyalayıp notepad e kaydetin onlar bize lazım olacak.
4- BULUNAMADI sekmesi seçili iken aşağıdaki listedekilerin hepsi Google amcanın kırık listesi oluyor. Gerçekten de hepsi kırık link oluyor. Teker teker deneye bilirsiniz. Genelde hepsi kırık çıkıyor. Bu liste uzun ise hepsini seçip "İndirme"ye tıklıyoruz. Açılan popuptan "Google Dokümanları" seçiyoruz. Google excel dokümanı olarak bize veriyor. Bu listedeki linkleri teker teker Google a kaldırması için göndereceğiz. Korkmayın hemen kaldırmadıkları için taleplerimiz beklemede durumu / iptal seçeneğini veriyor.
5- Url kaldırma talebi için önce yine "Kontrol Panelden" Google Dizini > Url'leri kaldır ı tıklıyoruz. Karşımıza çıkan sayfada "Geçici olarak gizle" diye bir buton var ona tıklıyoruz. Bir tane kutucuk açılıyor. İşte burası çok önemli. Google amcanın bize verdiği excel tablosundan linki alacağız fakat alırken hepsini almayacağız. alan adı kısmı hariç hepsini alacağız.
Örneğin: http://www.ekolozelders.com/google-webmaster-ile-sitenizdeki-kirik-linkleri-bulup-temizleme-171
Yukarıdaki örnekte oldu gibi sadece kırmızılı olan kısmı alacağız.
6- Urli önünde "/" ile birlikte alıyoruz "Geçici olarak gizle" butonuna tıklayınca karşımıza çıkan kutucuğa yapıştırıyoruz ve devam butonuna basıyoruz.
7 - Karşımıza kaldırmak istediğimiz sayfa için onay sayfası geliyor. Burada "Sayfayı, arama sonuçlarında geçici olarak gizle ve ön bellekten kaldır " kısmı seçili olarak geliyor. Biz de direk "istek gönder" butonuna tıklıyoruz. Bizi tekrar bir önceki sayfaya gönderiyor. Orada az önce gönderdiğimiz linkin karşısında "Beklemede" ve İptal et yazıyor. Eğer vaz geçmek isterseniz iptal edebilirsiniz. Bütün Excel dosyasındaki linkerl için bu durumu tekrarlıyoruz. Bütün hepsi bittikten sonra Google amcanın geri dönüş yapmasını bekliyoruz. Bu işlemler için mail atmıyorlar. Biz istekleri Google Search sayfasından takip ediyoruz.
Url kaldırma işleminin bitirdikten sonraki bir iki gün için de urlleri doğru girdiysek kaldırıldı mesajını görürüz. Kontrol etmek için Search Console dan siteyi seçip gelen sayfada "kontrol Panel" kısmından Google Dizini > Url'leri kaldıra tıklıyoruz. Karşımıza gelen sayfada taleplerimize verilen cevaplar görünecektir. Eğer linklerin karşısında "Kaldırıldı" yazıyorsa. Google panelinden "Tarama" > "Tarama Hataları" bölümüne giriyoruz. Hem "Sunucu Hatası" hem de "Bulunamadı" bölümlerdeki listelerin hepsini seçip "Düzeltildi olarak işaretle" butonuna tıklıyoruz. Bu işlemden sonra listeler sıfırlanmış olacak. Hata sayıları hala duruyor görünecek Google amca değerlendirmeden sonra o kısmını da yeniden düzenleyecek. Yaklaşık iki gün içinde Google hatalı dizinleri yeniden düzenleyecek ve talepleriniz doğrultusunda hataları düzeltecektir.
Not: Bu yazımız işinize yarayacağın emin olabilirsiniz. Yukarıda ki anlattığımız işlemleri gerçekten yaptığımızı ve bir kaç gün içinde kırık linklerden kurtulduğumuzu bilmenizi isteriz.